zaterdag 25 mei 2019

VERSLAG: ESC 7 – SWIFT 5

UITSLAG: 3 – 6 (rust 2 – 1) (13 okt.: 3-4 verloren)

 VOORAF:                                                                                            

  • ESC  2e plaats met 21 gespeeld 48 punten (82-47)
  • Swift 3e plaats met 21 gespeeld 44 punten (77-42)

 

Afgelopen zaterdag speelde Swift 5 tegen de nummer 2 van de competitie ESC 7 uit Elburg. Het was weliswaar de laatste competitiewedstrijd van het seizoen, maar ESC kon nog kampioen worden. Daar had Swift geen boodschap aan en liet ESC achter met een 3 – 6 nederlaag.

 

Met 13 (bijna) fitte spelers toog Swift 5 afgelopen zaterdag naar Elburg. Gelukkig konden we deze middag beschikken over Toine Postma en Martijn van Reeden (a.k.a. “Tinus”). Tinus speelde vanaf de 30e minuut en Toine vanaf de 45e en beiden uitstekend en vormden een prima radertje in de ge-oliede machine die Swift 5 heet!

Maar eerlijkheidshalve moet wel gezegd worden dat deze ge-oliede machine eerst even op gang moest komen. Of het nu het wennen was aan het kunstgras, of de warmte van de voorjaarszon, maar feit was wel dat na een half uur spelen ESC op een 2 – 0 voorsprong stond.

Tom van Golde kon helaas niet meer verder en met Tinus in de gelederen ging Swift op zoek naar de aansluitingstreffer. Dit lukte uiteindelijk in de 44e minuut. Uitgerekend de persoon die gaat stoppen, Frey Evangelista, was degene die maar weer eens de mouwen opstroopte en al zijn energie in de 1e helft stak. Via een vlotte combinatie met Tinus stoomde Frey vanaf zijn vaste plek linksachter, op naar de 16 van ESC, draaide zich vrij van een verdediger en ramde de bal hard in de verre hoek: 1 – 2. Op naar de thee!

 

Of het nu lag aan het bericht in de rust dat koploper IJVV ruim voor stond in haar wedstrijd en dus het kampioenschap voor ESC niet meer te halen was of dat Toine Postma bij Swift binnen de lijnen kwam voor de aan zijn enkel geblesseerde Raymon van Silfhout, zullen we nooit weten. Feit was wel dat Swift een weergaloze 2e helft speelde met misschien wel 80% balbezit, mooie aanvallen en gebruikmakend van steeds maar vrijlopende spelers.

5 minuten na de rust schoot Toine Postma op de goal van ESC. De bal kwam echter op de rand 16 bij Frey Evangelista en in een draai krulde Frey de bal schitterende in de verre hoek. Zijn laatste wedstrijd sloot Frey dan ook af in stijl en wist hij nadien te vertellen dat hij zowaar nog nooit 2 goals in zijn carrière had gescoord…behalve vandaag dus.

Swift had de smaak te pakken en ging in de 58e minuut dan ook aan kop in de wedstrijd. Het was weer een schot van Toine Postma dat in een mêlee van spelers nu voor de voeten van Eddie Kuipers kwam. Dit zijn “kaasjes” voor Ed en binnenkant voet plaatste hij de bal onhoudbaar in de hoek: 2 – 3.

In de 65e minuut waren de assist en doelpuntenmaker omgedraaid: Ed had Toine diepgestuurd op rechts en aan de achterlijn gekomen passeerde Toine de keeper knap en hard in de korte hoek: 2 – 4.

Bijna een kopie van die goal was 4 minuten later, ware het niet dat Toine onderweg in de 16 van ESC onderuit werd geduwd en een penalty de beloning was. Zoals het hele seizoen zijn dergelijke cadeaus voor Eddie Kuipers en ook deze keer schoot hij hem ook zéér beheerst binnen: 2 – 5.

ESC was nog even op 3 – 5 gekomen, maar daar was Swift niet van onder de indruk geraakt, want het slotakkoord was voor de ploeg uit de Polder: In de 85e minuut mocht Toine Postma een vrije trap nemen nadat de goed spelende Bernard Schalk onderuit was gehaald op rechts. Toine plaatste de bal strak en hard bij de 2e paal op de inlopende Eddie Kuipers. Ed zijn kopbal was schitterend en vooral onhoudbaar:
Eindstand 3 – 6.

 

Man van de Wedstrijd was Sybrand Buren. Wat bijna niemand ziet, is dat Syb vele vuile meters maakt in het veld om gaten te trekken voor inkomende medespelers. Afgelopen zaterdag was dat ook weer het geval en was hij zeker betrokken bij alle 6 de goals die Swift mocht maken.

 

Door deze overwinning is Swift geëindigd op de 3e plaats, net 1 puntje achter ESC. Onze vrienden uit IJsselmuiden feliciteren we bij deze met het behaalde kampioenschap.

Opstelling: Marcel Meijer, Freark van der Werff, Eddie Kuipers, Peter Moonen,  Frey Evangelista, Menno de Boer, Bernard Schalk, Erik Peterse, Tom van Golde (30’: Martijn van Reeden), Raymon van Silfhout (45’: Toine Postma) en Sybrand Buren.