Zaterdag 16 november 2019

Afgelopen zaterdag speelde Swift 5 uit bij Go Ahead 7. Na een voorsprong van 0-2 voor Swift met nog maar 10 tegenstanders, kantelde de wedstrijd volledig en kon Go Ahead uitlopen naar een 4-2 voorsprong. Het laatste kwartier van de wedstrijd werd Swift weer wakker en herstelde het zich enigszins van een blamage tot 4 – 4.

VERSLAG: GO AHEAD KAMPEN 7 – SWIFT 5
UITSLAG: 4 – 4 (rust 2 – 2)
VOORAF: SWIFT 4e plaats met 6 gespeeld en 6 punten (11-12)
                     GO AHEAD 10e plaats met 4 gespeeld en 1 punt (6-14)

 

Op deze zaterdag middenin november was het eigenlijk een uitstekend voetbalweertje. Tussen de bomen van het park van Go Ahead was het weliswaar fris, maar het waaide niet en derhalve een uitstekend klimaat om een potje te ballen. Wel was het veld nogal drassig van de vele regen van afgelopen weken, waardoor menigeen nog wel eens uitgleed.

De wedstrijd was nog maar net goed en wel begonnen, toen Go Ahead alweer met 10 man kwam te spelen. De rechtsachter maakte van een uitbal een dergelijk groot incident, dat hij vond dat hij de scheidsrechter hierover de wind van voren moest geven. Gevolg: geel + direct rood.

Swift 5 pakte dit goed op want in de 10e minuut ging een goedlopende aanval over rechts. David van Tessel vond met een prachtige voorzet het hoofd van Raymon van Silfhout die vervolgens hard in het dak van de goal kopte: 0 – 1.

5 minuten later was het weer raak voor Swift. Een rebound na een corner van Swift kwam voor de voeten van Raymon van Silfhout en die schoot de bal in de mêlee van spelers voor de goal van Go Ahead. Remco Peterse kreeg de bal pardoes voor zijn voeten en rondde beheerst zijn 1e goal voor Swift 5 af: 0 – 2.

Swift kreeg via Meint Hofstra en Raymon van Silfhout nog de mogelijkheid om verder uit te lopen, echter beide pogingen misten precisie.

Of het daarna gemakzucht was of het feit dat Go Ahead “alles-of-niets” ging spelen, zullen we nooit weten. Feit was wel dat Go Ahead bleef voetballen en iedereen van hen er een schepje bovenop deed. Ze bleven bewegen zonder bal en zochten enthousiast de aanval. Dit resulteerde nog voor rust de aansluittreffer tot 1 – 2 en zowaar in de 42e minuut zelfs de gelijkmaker: 2 – 2.

Swift had in de rust dus wel iets om over na te praten, temeer het spel behoorlijk achteruit holde en men zelfs met passjes over 5 meter enorm veel moeite had.

Na een donderspeech van de leiding werd Erik Wegenwijs in het veld gebracht voor Anco van der Velde en kwam Wilco Breukelman binnen de lijnen voor Raymon van Silfhout.

Erik had waarschijnlijk aangenomen dat er camera’s van Voetbal Inside langs de lijn stonden, want zijn aftrap in het luchtledige zou onherroepelijk de volgende uitzending halen.

Go Ahead daarentegen had de smaak te pakken en bleef slim spelen via hun snelle counters. Het onwaarschijnlijke gebeurde dan ook dat de Kampenaren uit konden lopen naar 3 – 2.

Niet lang daarna was Erik Wegenwijs op links doorgebroken en vond zijn voorzet de instormende Bernard Schalk. Ben zijn inzet ging helaas over de goal, maar nog erger was dat de tegenaanval van Go Ahead dus niet de 3-3 betekende, maar wel de 4 – 2 voor Go Ahead.

Na een uur voetballen werd Swift eindelijk wakker en brak de 3e fase van de wedstrijd aan. Onder aanvoering van Erik Wegenwijs werd er een schepje bovenop gedaan en duels gewonnen. Het was Wilco Breukelman die de aansluittreffer voorbereidde. Zijn voorzet vond het hoofd van Bernard Schalk die zijn kopduel won (ondanks even wat hoofdpijn) en de bal bij de inlopende Anco van der Velde kreeg. Anco volleerde de bal schitterend met rechts in de kruising: 4 – 3.

Swift zette door en 5 minuten later was het weer raak. Vanaf rechts speelde Anco van der Velde de bal op spits Bernard Schalk. Met een schitterende voetbeweging gaf Ben de bal mee aan de doorgebroken Erik Wegenwijs die vervolgens beheerst afrondde in de korte hoek: 4 – 4.

In de laatste minuut had Swift zelfs nog kans op de winst uit een scrimmage na een corner en Go Ahead was daarna gelijk nog gevaarlijk uit de counter. Echter, de stand bleef gelijk en hiermee eindigde deze bijzondere wedstrijd met voor de neutrale toeschouwer lekker veel goals.

Man van de wedstrijd was de scheidsrechter. Het mag ook wel eens gezegd worden dat scheidsrechter van de Vegt een uitstekende wedstrijd floot. Hij moest weliswaar ook beide teams wat kaarten geven, maar die waren niet meer dan terecht onder zijn consequente leiding.

Volgende week kan Swift 5 zich herstellen tegen Lelystad ’67 6; thuis om 14:30 uur.

Opstelling: Marcel Meijer, Meint Hofstra, Freark van der Werff, Menno de Boer, Eddie Kuipers, David van Tessel, Remco Peterse (15’: Jos Weijers), Erik Peterse, Anco van der Velde (45’: Erik Wegenwijs), Bernard Schalk, Raymon van Silfhout (45’: Wilco Breukelman).